Paavo Lipposen hallitus keksi vuonna 1995 eduskunnan suosiollisella avustuksella ottaa käyttöön niin kutsutun taitetun eläkeindeksin.
Indeksin tarkoituksenahan on varmistaa eläkkeen ostovoima elinkustannusten noustessa. Lipposen hallitus sitoi työeläkeindeksin 80-prosenttisesti hintatasoon ja vain 20 prosentin osalta palkkakehitykseen. Ennen muutosta eläkkeet oli sidottu kokonaan palkkaindeksiin eli palkat ja eläkkeet olivat nousseet samaa tahtia.
Syynä taitetun indeksin käyttöönottoon oli pelko suurten ikäluokkien eläköitymisestä. Eläkerahojen loppumista pelättiin myös siksi, että nykyään väki elää huomattavasti vanhemmaksi.
Suuret ikäluokat ovat nyt eläkkeellä, eivätkä eläkesäätiöiden varat ole loppuneet. Maksettujen eläkkeiden määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 1995 lähtien, mutta eläkesäätiöiden pääasiassa ulkomaille sijoittamat varat ovat viisinkertaistuneet.
Parissa kymmenessä vuodessa palkat ovat nousseet 88 prosenttia, mutta eläkkeet vain 46 prosenttia.
Eläkkeet ovat siis jääneet huomattavasti jälkeen yleisestä ansiokehityksestä. Nykyisellä taitetulla työeläkeindeksillä eläkkeet jäävät 1-2 prosenttia vuodessa palkkakehityksestä.
Nykyiset eduskunnassa istuvat nuoren polven kansanedustajat tuntuvat unohtaneen eläkeläisköyhyyteen johtaneet historialliset päätökset ja mistä kaikki oikein sai alkunsa. Katso video ja äänestä eduskuntavaaleissa.
1,5 miljoonan eläkeläisen ääni painaa tulevissa vaaleissa.
Katso videoblogini, ketä voimme kiittää taitetusta indeksistä
Lähteet: Eduskunnan täysistunnon taltionti 31.1.2019 (kohta 00:08:55, Sanna Marin (SD) ), Raimo Hautasen artikkeli Pohjalainen lehdessä 6.2.2019, Raimo Nurmion kanssa käymäni keskustelu ja radiohaastattelu 17.1.2019 Radio Vapaa Helsinki -aamulähetyksessä. Kuunneltavissa tässä osoitteessa: http://213.157.73.6:8000/radiovapaaHKI