Suomessa harjoitettava energia- ja ilmastopolitiikka ei palvele täysimääräisesti kansakunnan etua, todetaan tänään julkistetussa kymmenen professorin ”uudeksi energiapolitiikaksi” -nimetyssä kannanotossa. Professorit peräävät kasvusta ja työllisyydestä lähtevää energiapolitiikkaa, jonka kantavaksi ajatukseksi esitetään Suomelle ominaisten resurssien parempaa hyödyntämistä eli energiaratkaisujen korkeampaa kotimaisuutta.
Tänään julkaistussa tiedotteessa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Jyrki Peisa toteaa ne perusteet, joiden mukaan tulisi nyt edetä: ”Omien luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen tukeutuva energiapolitiikka synnyttäisi uusia työpaikkoja ja vahvistaisi kansantaloutta”.
Samassa kannanotossa Peisa jatkaa…”Bioenergia ry esittää, että Suomessa tulisi uusiutuvan energian lisäämisellä nostaa merkittävästi Suomen energiaomavaraisuutta. Tällä hetkellä Suomi tuo yli kaksi kolmasosaa käyttämästään energiasta ulkomailta, ja energia selittää paljolti Suomen heikentynyttä vaihtotasetta. Energiaomavaraisuuden määrätietoisella nostamisella eurot jäävät kotimaahan ja synnyttävät uusia työpaikkoja. Tämä on enemmän kuin tarpeen tilanteessa, jossa yli 300 000 suomalaista on vailla työtä ja joka kuudes valtion käyttämä euro on velkaeuro”.
Suomella on merkittävä osaamistausta nimenomaan uusissa kattilateknologioissa. Leijupetikattilat ja biomassan kaasututekniikat ovat joka tapauksessa tulevaisuuden tekniikoita, kun siirrytään vähähiiliseen talouteen. Asiat eivät tapahdu energiatekniikan alalla nopeilla hyppäyksillä. Ajallisesti puhutaan useista kymmenistä vuosista ja jo pelkästään tämän tosiasian johdosta tulisi päätöksenteon perustua todellakin muuhun kuin viherhypetykseen. Asioista voidaan ja pitääkin pystyä keskustelemaan asialinjalla. Siinä vaiheessa kun aletaan romuttamaan Suomalaista perusteollisuutta ja rakenteita, niin jo alkuvaiheessa tulisi laittaa stoppi tämän tyyppisen politiikan tekijöille.
Peisa jatkaa kannanotossaan: ”Energiaomavaraisuuden lisääminen edellyttää pitkäjänteistä politiikkaa. Alaa koskeneet verojen kiristykset ja lyhytnäköiset tukileikkaukset synnyttävät ainoastaan epävarmuutta satojen miljoonien investointipäätöksiä harkitsevalle toimialalle. Sähköntuotannossa puuenergia on menettänyt asemaansa, ja lämmöntuotannossa kivihiilellä on korvattu merkittävän paljon kotimaista turvetta. Suunta on näiltä osin täysin väärä. Kotimaisen energian vaikeudet näkyvät jo nyt irtisanomisina ja yritysten lopettamisina. Tilanne uhkaa kärjistyä, ellei ryhdytä pikaisiin korjaustoimiin. Ainoa toimiva ratkaisu on panostaa kustannustehokkaasti kotimaiseen energiaan. Tilanne olisi korjattavissa maaliskuun kehysriihessä. Aivan uutta kasvua tulisi voimallisesti hakea korvaamalla fossiilinen öljy kotimaisella energialla lämmityksessä ja liikenteessä”.
Energianmuuntoteknikoita kehittämällä ja erityisesti tekemällä päätöksiä, jotka mahdollistavat bioenergia-alan kehityksen nyt ja tulevaisuudessa mahdollistavat myös vientiteollisuutemme kehitysnäkymiä. Tulen painottamaan ja viemään tätä sanomaa eteenpäin voimallisesti kaikkialla, missä sitten vaikutankin nyt ja tulevaisuudessa. Suomen alasajon on yksinkertaisesti loputtava ja toivottavasti ensimmäinen askel tähän suuntaan tapahtuu tässä kevään EU-vaalien ja vuodenpäästä Eduskuntavaalien jälkeen.
Tämä meno on nyt nähty, olisko muutoksen aika?
Marko Ekqvist
Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri
Bionergia ry:n jäsen
marko[a]ekqvist.fi
Lisätietoja: Artikkelin lähde
Tämän jutun kirjoittaja on Länsi-Helsingin Perussuomalaiset ry:n sihteeri ja hallituksen jäsen. Kirjoittaja on myös Perussuomalaiset Helsingin piiri ry:n hallituksen jäsen 2014 ja lisäksi hän on Bioenergia ry:n henkilöjäsen.