Esittely ja lyhyt henkilöhistoria

Marko Ekqvist (s.1969).  Perussuomalaiset rp puolueeseen Ekqvist liittyi vuoden 2012 kuntavaalien alla. Helsingin piirissä oli tuolloin useita paikallisyhdistyksiä ja Ekqvist liittyi oman alueensa toimintaan mukaan liittymällä Pitäjänmäen perussuomalaiset ry:n jäseneksi, sittemmin Länsi-Helsingin Perussuomalaiset ry. Ekqvist aloitti tämän yhdistyksen toiminnan aktivoimalla ja järjestämällä ensimmäiset PS foorumit Länsi-Helsingin alueella. PS-foorumit muodostuivat yhdeksi paikallisyhdistysten toiminnan peruspilareiksi. Perinnettä jatketiin vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaan mm. Ilkankulman PS-foorumeissa. Nykyisin foorumeita ei järjestetä, koska Ekqvist ei ole enää piirihallituksessa. Ekqvist toimi pitkään piirihallituksen jäsenenä ja sittemmin myös piirisihteerinä. Hän on ollut myös Helsingin piirin vaalipäällikkönä kuntavaaleissa 2017 ja eduskuntavaaleissa 2019. Piiriin puheenjohtajistossa hän on ollut vuodesta 2017 lähtien ja tuo kausi päättyi 1. vpj pestiin vuoden 2019 lopussa.

Ekqvist on toiminut Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmän sihteerinä vuosina 2014-2019.

Ekqvist toimii tällä hetkellä PerusÄijät ry:n sihteerinä.. Tässä tehtävässä hän on nostanut PerusÄijien Some-näkyvyyden uudelle tasolle ja tästä on esimerkkinä Kuntavaalit 2021 -,  Aluevaalit 2022  ja Eduskuntavaalit 2023 -kampanjat. Katso koosteita tästä.

Ekqvist toimittaa myös juttuja Radio Vapaa Helsingin -nettiradioon ja toimittaa myös Heka-radiota. Heka-radio liittyy hänen tulevaan valintaansa Hekan hallituksen varajäseneksi. Hekan hallituksen varajäsenyys alkaa Ekqvistin osalta keväällä 2022 ja kausi on kaksivuotinen.

Ekqvist on perustanut Radio Vapaa -nettiradiot maakunnittain -konseptin, jotta Perussuomalaisten sanoma välittyisi myös näiden kanavien kautta. Tästä projektista hän on todennut seuraavaa: ”Alusta on valmis ja nyt vain sisältöä tuottamaan. Kaikki ohjelmaideat ja halukkaat resurssit mukaan tekemään Perussuomalaista -nettiradiota. Laitahan tietosi osoitteesen toimitus at radiovapaa.fi”.

Lyhyt henkilöhistoria

Olen syntynyt Lohjalla. Lapsuuteni vietin isovanhempien pientilalla Nummi-Pusulassa Sierlan kylässä.  Peruskoulun ja lukion (1986-88) kävin Nummen Oinolassa.

Sotilasarvoltani olen Ilmavoimien Kersantti. Olen suorittanut Lentoteknillisen aliupseerikurssin (III/89) Ilmavoimien teknillisessä koulussa (ILMAVTK). Koulu sijaitsee Kuorevedellä Hallin kylässä (tai ainakin sijaitsi siellä ennen nykyhallituksen säästötoimenpiteitä). Peruskoulutuksessa olen saanut tyyppikoulutuksen BAE Hawk ja Valmet L-70 Vinka -koneiden lentojenväliseen huoltoon. Kurssin jälkeen sain joukko-osastokomennuksen Kouvolan Utin Kuljetuslentolaivueeseen (KuljLLv/HEKO), jossa tein lentojenvälistä huoltoa Mil Mi-8 ja MD500 konetyypeille. Myös seuraavat konetyypit tulivat tutuiksi varusmiespalvelusaikana: MiG-21BIS, Learjet 35A/S ja Fokker F.27.

Koulutus ja erikoisosaaminen

Opinahjoni oli aikoinaan tekniikan ja talouden huippuyksikkö, Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu (LTKK), joka nykyään tunnetaan paremmin nimellä Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Teknillinen tiedekunta). LTKK:sta sain perustiedot energianmuunnosta, ympäristötekniikasta ja tuotantotaloudesta. Suoritin energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinöörin tutkinnon LTKK:ssa 1996. Olen tällä hetkellä tohtorikoulutettavana ja mielenkiintoni kohteena on erityisesti koneoppimiminen ja tekoälytekniikat.
Julkaisuja ja viittauksia töihini löytyy Google Scholar -palvelusta.
Sivustoni liittyen tutkimustyöhön. 

Työurasta

Helsinkiin muutin 1994, jolloin aloitin työt Vesi- ja ympäristöhallituksen teollisuustoimistossa Urho Kekkosen kadulla. VYH:n organisaatiomuutoksen myötä työskentelin Suomen ympäristökeskuksessa teollisuuden ympäristökuormituksiin liittyvissä tehtävissä vuoteen 2000 saakka. Vuosina 2000-2002 tein töitä yksityisellä puolella ohjelmistojen dokumentoinnin parissa. Vuosina 2002-2004 olin atk-erikoistutkijana Helsingin yliopistolla ja vuodesta 2004 lähtien aloitin it-systeemisuunnittelijana Stakes:ssa mielenterveysryhmässä (Sosiaali – ja terveysalan tutkimus ja kehittämiskeskus).
Työskentelen tällä hetkellä IT-konsulttina valtionhallinnossa (THL). Ympäristöhallinnon sekä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla olen työskennellyt lähes koko työurani. Yksityisellä sektorilla olen työskennellyt vuosina 2006-2020 teollisuuden (elintarvike) vaativissa kunnossapitoon liittyvissä tehtävissä. Näitä tehtäviä olen tehnyt pääasiassa viikonloppuisin. Viimeksi palvelin näissä tehtävissä Quant Service Finland Oy:n palveluksessa Lantmannen Unibaken leipomossa Vantaalla.

Luonnehdintaa

Ekqvistiä on luonnehdittu henkilöksi, joka kutsutaan paikalle projekteihin aina siinä vaiheessa, kun aiemmat yritykset saada projektit päätökseen ovat johtaneet umpikujaan. Johtajana hän johtaa edestäpäin, omalla esimerkillään. Ekqvistiä on luonnehdittu myös muutosjohtajaksi, joka hoitaa annetun tehtävän loppuun saakka. Ekqvist omaa hyvän paineensietokyvyn ja kykenee toimimaan vaativissakin tilanteissa systemaattisesti.

Paikallistason vaikuttamista ja luottamustehtäviä

Työmaahuolto Oy Ab:n hallituksen puheenjohtaja (2018-2022).
Malminkartanon Asukasyhdistys (Elojuhlien suunnittelutyöryhmässä useina vuosina).
Kemijoki Oy:n hallintoneuvoston jäsen (2018-2019).

Puoluevaltuuston jäsen (2017-18).
Perussuomalainen Helsinki ry:n 1. vpj (2019).
Perussuomalainen Helsinki ry:n 2. vpj (2018).
Perussuomalainen Helsinki ry:n sihteeri ja hallituksen jäsen (2016).
Helsingin PS-valtuustoryhmän sihteeri (2014-2019).
Perussuomalaisten Helsingin piiri ry:n hallituksen jäsen (2014-19).
Länsi-Helsingin Perussuomalaiset ry:n sihteeri (2015) ja hallituksen jäsen.

Teemoja ja mielenkiinnon kohteita

1. P&K YRITYKSET: Pk-yritysten toiminnan turvaaminen, innovaatioiden tuotteistaminen.
2. METALLITEOLLISUUS: Teknologiateollisuuden toimintaedellysten parantaminen, vientiä harjoittavien yritysten ja erityisesti innovaatioita tuotteiksi asti tuottavien yritysten toimintaedellytysten turvaaminen.
3. METSÄTEOLLISUUS: Voimakas panostaminen metsäbiomassan lisäarvon kasvattamiseen, innovaatiot ja tuotteistukset liittyen biomassan hyödyntämiseen muun muassa komposiiteissa ja muissa muovia korvaavissa tuotteissa.
4. KOULUTUS: Panostuksia koulutukseen ja innovaatioihin lisättävä. Teollisuuden toimintaympäristö saatettava pankkikriisiä edeltävään iskukuntoon. Turhaa ja päällekkäistä sääntelyä purettava.
5. ENERGIA: Energianmuunnon, jakelun ja kulutuksen energiatehokkuuden lisääminen ja energiaomavaraisuuden kasvattaminen. Jätelämpövirtojen tehokkaampi hyödyntäminen, ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon ja ilmaisenergioihin liittyvien ratkaisujen laajempi käyttöönotto. Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ja siihen liittyvän säätöteknlogiaan laajempi käyttöönotto.
6. LIIKKUMINEN: Liikenteen systeemisen liikkumisen hankkeiden vauhdittaminen (HQS). Matka-aikojen hyödyntäminen työaikana. Katso: Helsinki Quick Step (HQS).
7. KONEOPPIMINEN: Tekoäly ja neuroverkkoteknolgiat, koneoppiminen ja IoT-teknologiat.
8. HALLINTO: Teknologiaministeriön saaminen Suomeen, jotta edellä olevat asiat saadaan hoidettua järkevästi kansantaloutemme kannalta. Meillä on paljon pontentiaalia, joka jää huonon johtamisen ja koordinoinnin johdosta hyödyntämättä.

Harrastukset

Lajit: uinti, pyöräily, juoksu, kuntosali, esteratakilpailut (OCR).
Vuonna 2014  hurahdin esteratakilpailuihin. Osallistuin tuolloin ensikertaa Helsingissä järjestettäviin ToughViking Helsinki 2014 -kisoihin. Kisat järjestetään vuosittain Helsingin Kaisaniemessä. Olen ottanut osaa kaikkiin Helsingissä järjestettyihin ToughViking -kisoihin. Seuraavat kisani ovat vuoden 2021 syyskuussa.
Kisoihin valmistaudun pääosin TFW metodilla. Training For Warriors (TFW) on yhdysvaltalaisen huippuvalmentaja Martin Rooneyn kehittämä valmennusmetodi. Lisätietoja harrastuksestani löytyy harrastesivustoltani.

Esittely ja lyhyt henkilöhistoria