Euroopan parlamentin tuleva viikko 2.–8.10.2023

Euroopan parlamentin tuleva viikko 2.–8.10.2023
Strasbourgin täysistunto
Medianvapauslaki.
Mepit keskustelevat ja ottavat kantansa medianvapauslakiin, jonka tavoitteena on suojella tiedotusvälineitä häiriöiltä ja tehdä niistä avoimempia ja riippumattomimpia. (keskustelu ja äänestys tiistaina)
EU:n suojeleminen taloudelliselta kiristykseltä. Mepit äänestävät lopullisesti uudesta kaupan välineestä, jonka avulla EU voi vastata vastatoimiin, jos se tai jokin jäsenvaltio joutuu taloudellisen kiristyksen kohteeksi EU:n ulkopuolisen maan toimesta. (keskustelu maanantaina, äänestys tiistaina)
Keskeinen keskustelu:
Turvapaikka ja maahanmuutto. Pakolaisten ja siirtolaisten jatkuvan meriteitse saapumisen yhteydessä täysistunnossa keskustellaan keskiviikkoaamuna tarpeesta hyväksyä nopeasti kattava eurooppalainen turvapaikka- ja maahanmuuttosopimus. Ennen keskiviikon äänestystä presidentti Metsola antaa julkilausuman,liittyen Lampedusan rannikon tragedian kuluneesta vuodesta.
EU:n ja Kiinan suhteet.
Tiistai-iltapäivällä Euroopan parlamentin jäsenet kyselevät komissiota kauppasuhteista Kiinan kanssa sen jälkeen, kun presidentti von der Leyen ilmoitti uudesta tukien vastaisesta tutkinnasta.
Glyfosaattiluvan jatkaminen. Mepit keskustelevat keskiviikkona neuvoston ja komission kanssa ehdotuksesta jatkaa glyfosaatin käyttölupaa EU:ssa kymmenellä vuodella.
Vuoristo-Karabah.
Parlamentti keskustelee tiistaina Vuoristo-Karabahin vaikeasta tilanteesta, joka johtuu Azerbaidžanin äskettäin suorittamasta Etelä-Kaukasuksen vuoristoisen erillisalueen sotilaallisesta valtauksesta. Päätöslauselmasta äänestetään torstaina.
EU:n pitkän aikavälin talousarvion/Ukraina-järjestelyn tarkistaminen. Parlamentti keskustelee ja äänestää tiistaina kannastaan EU:n pitkän aikavälin talousarvion uudistamiseen. Parlamentin jäsenet kannattavat EU:n talousarviota, joka pystyy vastaamaan nykyajan haasteisiin ja päällekkäisiin kriiseihin. EP:n puheenjohtaja Metsola ja esittelijät isännöivät lehdistötilaisuuden äänestyksen jälkeen. Budjetti- ja ulkoasiainvaliokunta äänestää torstaina enintään 50 miljardin euron rahaston perustamisesta vuosille 2024–2027 tukemaan Ukrainan elpymistä, jälleenrakennusta ja modernisointia.
Wopke Hoekstran ja Maroš Šefčovičin nimitykset. Maanantaina ja tiistaina ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta ja siihen osallistuvat valiokunnat kuulevat ilmastotoimista vastaavaa komission jäsenehdokasta Wopke Hoekstraa ja Maroš Šefčovičia sen jälkeen, kun hänelle on annettu Euroopan unionin varapuheenjohtajan tehtävä. Vihreä sopimus. Täysistunnossa äänestetään alustavasti torstaina.
Tšekin presidentti Petr Pavel. Keskiviikkona klo 11.30 Tšekin tasavallan presidentti Petr Pavel puhuu Euroopan parlamentin jäsenille juhlaistunnossa. Presidentit Metsola ja Pavel pitävät kahdenvälisen tapaamisen ennen puhettaan. Lehdistötilaisuus molempien kanssa on suunniteltu klo 11.20.
Komiteat
Ihmiskaupan torjunta ja uhrien suojelu.
Kansalaisvapauksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnat ottavat kantansa lakiehdotukseen, jonka tavoitteena on torjua ihmiskauppaa sekä lisätä sanktioita ja parantaa uhrien suojelua. (Torstai)
Presidentin päiväkirja.
EP:n puheenjohtaja Roberta Metsola tapaa komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin maanantaina ja Italian Eurooppa-ministeri Raffaele Fitton tiistaina. Tämän jälkeen hän matkustaa Granadaan (Espanja) osallistuakseen Euroopan poliittisen yhteisön huippukokoukseen (torstaina) ja Eurooppa-neuvoston epäviralliseen kokoukseen (perjantaina). Lauantaina hän on Swieqissä (Malta), jossa hänelle luovutetaan Ġieħ is-Swieqi -palkinto.
Viime hetken tiedotustilaisuus. Eduskunnan tiedottaja pitää maanantaina klo 16.30 tiedotustilaisuuden täysistunnosta, joka alkaa klo 17.00. Poliittisten ryhmien tiedotustilaisuudet pidetään tiistaiaamuna.
Euroopan parlamentin tuleva viikko 2.–8.10.2023

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, tohtorikoulutettava, tekoälytutkija. Poliittinen neuvonantaja Euroopan parlamentti ECR. / Policy Advisor EP/ECR. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022- ). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025
Kategoria(t): EU week ahead, Euroopan parlamentin tuleva viikko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.