HEKAN vuokria ollaan hilaamassa kohti Kojamon ja SATO:n vuokratasoja

Tarpeenmukaisen energiankäytön käyttöönotto ja peruskorjausten parempi suunnittelu mahdollistavat vuokratason säilymisen ennallaan myös HEKA:n asunnoissa. Vuokratasoja voitaisiin jopa laskea, mikäli asioita tehtäisiin järkevästi ja synkronoidusti alueyhtiötasolla.

ARA-asunnnoissa vuokra ei saa määräytyä vapaasti markkinoilla, vaan omakustannusperiaatteen mukaan. Vuokraa voi periä vain niin paljon kuin omistajalla kuluu asunnon menoihin, kuten kiinteistön lainanmaksuun, ylläpitoon ja korjauksiin. HEKAssa hoitovuokra on keskimäärin 5.80 eur/m2. Keskimääräinen kokonaisvuokra, joka sisältää pääomavuokran on n. 11.50 eur/m2. Pääomavuokran suuruuteen voisi myös vaikuttaa teknisten parannusten kautta kautta, koska järkevästi investoimalla saavutetaan tietyssä ajanjaksossa tilanne, jolloin velkaa voitaisiin lyhentää reippaastikin. Varmuuden vuoksi ja muutenkin pidettäköön tätä lukua lähes vakiona. No, hoitovuokran suuruus sitten vaihtelee eri yhtiöissä ja vuokranmääritysyksiköissä asunnon iästä, tehdyistä huolloista ja tietenkin asukkaista riippuen. Mainittakoon vielä, että Kojamon ja SATO:n kohteissa keskimääräiset vuokrat joillakin alueilla voivat olla reippaasti yli 20 eur/m2.

Selvitin aiemmin (Blogitekstini viime vuodelta), että tietyillä peruskorjauksiin liittyvillä toimenpiteillä tai niiden yhteydessä, saisimme kiinteistösähkön kulutusta huomattavastikin alaspäin, mikäli vain tietyt komponentit mm. säädön ja ilmanvaihdon osalta vaihdettaisiin nykyaikaisiin versioihin. Tämä koskisi kaikkia kohteita ja automatiikan asentamista myös jo peruskorjattuihin taloihin, uusista kohteista puhumattakaan.

Peruskorjausten parempi suunnittelu ja nykyaikaisen talotekniikan käyttöönotto myös vanhoissa kiinteistöissä on nykypäivää ja mahdollistaa huomattavat säästöt yhtiötasolla. Näistä toimista koituvat säästöt voitaisiin kohdentaa suoraan hoitovuokran suuruuteen. Korot ovat nyt ennätys alhaalla ja näin ollen nykyisenkaltaisia vuokrankorotuksia ei voida pitää perusteltuina tältäkään osin.

Nykytekniikka mahdollistaa kohdekohtaisen reaaliaikaisen ohjauksen, seurannan ja säädön. Esimerkkinä sähkötolppien kytkeminen päälle etänä tai saunavarauksiin liittyvät varaussovellukset. Tarpeenmukainen ilmanvaihto ja säätötekniikan käyttöönotto, tekoälypohjaiset lämmön-, ilmanvaihdon ja kiinteistösähkön säätö. Lämpöpumpputeknologioiden hyödyntäminen poistoilman lämmöntalteenotossa. Geotermisen energian hyödyntäminen kohteissa, joissa se on teknisesti ja kaavoituksen puolesta mahdollista. Tarpeenmukaisuus on päivän sana. Miksi näitä ei oteta HEKA:ssa käyttöön? Kustannussäästö pelkästään yhdenkin HEKA-yhtiön suhteen olisi huomattava näiden tekniikoiden käyttöönoton myötä. Lämmitys on yksi merkittävimmistä menoeristä ja luulisi kaikkia kiinnostavan kuinka paljon HEKA tasolla pusketaan lämmintä ilmaa suoraan puhaltimien kautta taivaan tuuliin ja eritoten, miten tämä poistoilmaan sitoutunut lämpö voitaisiin hyödyntää.

Otan esiin vielä yhden esimerkin, nimittäin turhaan päällä olevat lenkkisaunat vakiosaunavuoroista puhumattakaan. Varausjärjestelmä ja siihen liittyvä säätöjärjestelmä olisi kohtuullisen edullinen investointi. Varaukset voisi tehdä ja vahvistaa puhelimeen asennettavalla sovelluksella.

Asukkaiden ehdokkaat HEKA:n emoyhtiön ja alueyhtiöiden hallituksiin valitaan nyt syksyllä vuokranmääritysyksiköiden asukaskokouksissa. HEKA:n hallituksen asukkaiden nimeämät jäsenet valitsee vuokralaisneuvottelukunta tammikuussa 2018. Lopullisesti hallituksen asukasjäsenet nimeää yhtiökokous huhtikuun lopulla.

Asukasjäsenillä on siis merkittävä vaikutusmahdollisuus näissäkin asioissa ja ääntä pitääkin käyttää, koska esimerkiksi nyt esitetyt vuokrantasausmallit eivät mielestäni ota huomioon riittävästi esimerkiksi energiatehokkuuteen liittyviä asioita. Vaikutelma on, että HEKA:n hallituksesta puuttuu osaamista tämän osa-alueen suhteen ja rutkasti.

Ehdokkaiden esittelyt löytyvät osoitteesta: https://www.hekalaiset.fi/ehdokkaat-heka-luottamustehtavii/ehdokkaat-1-5-2018-30-4-2019/

Malminkartanossa 29.10.2017

Marko Ekqvist
energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri

ehdokaskandidaatti HEKAn hallitukseen kaudelle 1.5.2018 – 30.4.2019

HEKAN vuokria ollaan hilaamassa kohti Kojamon ja SATO:n vuokratasoja

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Aiemmin poliittisena neuvonantajana Euroopan parlamentissa. / Policy Advisor EP/ECR (2023-24). Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022- ). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #100pushupperday #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025 Motto: "Kaikki muu on turhaa paitsi etunojapunnerrukset" ---- Master of Science in Energy Economics and Environmental Technology. Former Policy Advisor in the European Parliament (EP/ECR) (2023-24). Member of the Social, Health, and Rescue Committee's Individual Affairs Division (2021- ). Deputy Member of the Board of Helsinki City Housing Company (HEKA), elected by the residents (2022- ). Secretary of PerusÄijät ry (2022- ). Since 2014, actively participating in extreme obstacle course races. My free time is spent on sports that require strength, agility, and endurance. #100pushupperday #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025 Motto: "Everything else is useless except push-ups."
Kategoria(t): asuminen, Heka Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.