Ilmastonmuutos on peruttu

Donald J. Trump virkaanastujaisia vietettiin 20.1.2017.  Donald Trump vaihdatti ensitöikseen hallinnon nettisivut ja poisti sieltä ilmastomuutokseen liittyvät maininnat tai ainakaan sitä ei korosteta samalla tavoin, kuin Obaman hallinnon aikana.
Trump on energiaohjelmansa kautta ilmoittanut pyrkivänsä alentamaan kustannustasoa ja kannustamaan näin amerikkalaisia käyttämään oman maansa tuotteita ja palveluita. Toimet riippumattomuuteen ulkomailta tuodusta öljystä on jo aloitettu. Raskaan sääntelyn aika on ohi erityisesti energiateollisuuden osalta. Presidentti Trump on sitoutunut poistamaan toimintoja haittaavat ja tarpeettomat asetukset, jotka ovat olleet kasvun esteinä jokaisella energiavaltaisella teollisuudenalalla. Trumpin energiaministeriksi on nousemassa Texasin entinen kuvernööri Rick Perry ja ympäristövirasto EPA:n johtoon ilmeisesti Scott Pruitt, jotka molemmat tunnetaan ilmastoskeptisistä lausunnoistaan.
Trumpin hallinto mahdollistaa myös liuskekaasun hyödyntämättömien reservien käyttöönoton, joka omalta osaltaan toimii sisämarkkinoiden piristysruiskeena. Riippuvuus tuontienergiasta pyritään saamaan mahdollisimman vähäiseksi. Samalla kasvatetaan liuskeöljyn reservien käyttöä, koska tekniset ongelmat vaikeimpienkin öljyreservien suhteen on ratkaistu. Reservit, joista nyt on tullut lisätietoja, ovat arviolta 50 000 miljardin dollarin arvoiset. Tästä saatavat varat käytetään sitten olemassa olevan infran kunnossapitoon. Lisäksi hankelistalla on uusien teiden, siltojen ja julkisten rakennusten rakentamista. Edullinen kotimainen energia mahdollistaa myös maataloustuotannon kasvattamisen.
Yhtenä Trumpin hallinnon kärkihankkeena tulee olemaan ns. puhtaat hiiliteknologiat. Tarkoituksena on elvyttää Amerikan hiiliteollisuus uudelleen, joka on nyt tähän asti kokenut kovia mm. ympäristöhallinnon toimesta. Trumpin hallinto painottaa lisäksi sitä, että kaikki toimet kotimaisen energian tuotannon lisäämiseksi tehdään vastuullisesti myös ympäristöasiat huomioiden. Puhdas ilma ja vesi, sekä luontotyyppien säilyttäminen ovat edelleen korkealla Trumpin hallinnon prioriteettilistalla – vaikka ympäristöjärjestöt ovat toisin väittäneet. EPAn toimintaa tullaan painottamaan sen alkuperäiseen tarkoitukseen: maaperän-, ilman- ja vesiensuojeluun. Tähän asti painopiste on näyttänyt olevan ilmastomuutoksella pelottelu.

Hiilitaloudesta siirtyminen ei tapahdu hetkessä

Ilmastohan muuttuu alati. Asia, joka ei johdu pelkästään ihmisen toiminnoista, lienee vaikea perua. Jokainen kansakunta voi tehdä asioita järkevästi. Meillä on vielä aikaa kehittää energianmuuntotekniikoita hyödyntämällä ja ottamalla käyttöön uusia tapoja tuottaa ja varastoida energiaa. Vaikea edes puhua ”siirtymävaiheesta”, koska teknisiä harppauksia tehdään koko ajan. Energiatekniikan suhteen puhutaan vuosikymmenistä. Joka tapauksessa tulemme siirtymään pikkuhiljaa pois hiilitaloudesta ja jotta se olisi mahdollista tarvitaan järkevää päätöksentekoa ja selkeitä linjauksia. Poukkoilu ja tuuliviiripolitiikka eivät johda mihinkään hyvään ainakaan tässä asiassa.

Ilmastomuutospelottelu käy kalliiksi

Energianmuunto järkevästi ja kustannustehokkaasti on pitkäjänteistä puuhaa. Hötkyily ja ideologiset hömpötykset eivät auta siinä tilanteessa, kun tehoreservitkään eivät auta enää sähköverkon häiriötilanteissa. Voimalaitoskapasiteetin alasajo täällä meillä Suomessa on kohdannut kriittisen pisteen. Tosiasiahan on, että sähkön markkinahinta ohjaa osaltaan voimalaitosinvestointeja ja ylipäänsä sitä, että tehdäänkö investointeja tällä alalla ylipäänsä. Energia-alan toimijat ovat kadottamassa, elleivät jo ole, kyvyn vastata niihin investointitarpeisiin, joita omavarainen energiantuotanto Suomessa vaatisi.

Helsingissäkin ollaan ajamassa alas maailman huippua olevia tuotantoyksiköitä. Täysin käsittämätöntä. Täytyy tietenkin muistaa, että Helen toimii omistajan tahdon mukaan. Tässä tapauksessa Helsingin kaupunginvaltuustossa valtaa pitävät maailmanparantajavaltuutetut päättivät asiasta viime vuonna. Tehdään helsinkiläisten asukkaiden kustannuksella päätöksiä, vaikka olisivat taloudellisessa mielessä tappiollisia ja vailla järjen häivää.
Ilmastonmuutokseen ja sillä pelotteluun kytkeytyy mieletön, rahan- ja vallanhimo. Toivottavaa on, että Yhdysvaltain poliittinen käänne johtaa ilmastopolitiikassakin uudenlaiseen, järkevään ja kestävään lopputulokseen myös meillä täällä Suomessa.
Lähteet:
https://www.whitehouse.gov/america-first-energy
https://obamawhitehouse.archives.gov/

Ilmastonmuutos on peruttu

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, tohtorikoulutettava, tekoälytutkija. Poliittinen neuvonantaja Euroopan parlamentti ECR. / Policy Advisor EP/ECR. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022- ). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025
Kategoria(t): energianmuunto, energiapolitiikka, energiatalous, energiatekniikka, Helsinki, hiilitalous Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.