Sosiaali – ja terveydenhuollon uudistaminen tarjoaakin henkilöstölle sopeutusta ja pehmennyksiä. Mitään tiettämättömät oppositiopuolueiden edustajat ovat tältäkin osin väärässä väitteissään, että henkilöstön asemaa oltaisiin heikentämässä. Kuten aina. Räksytystä riittää, mutta eipä tullut valmista edellisten hallitusten aikana. Toisin on nyt, kun perussuomalaiset ovat hallituksessa.
Henkilöstö siirtyy ensin maakuntien palvelukseen niin sanottuina vanhoina työntekijöinä. Palveluiden tuotantoa varten maakunnat tulevat tulevaisuudessa perustamaan omat osakeyhtiöt. Henkilöstöedut tulevat säilymään samoina myös näissä uusissa yhtiöissä.
Soteuudistus on todellakin massiivinen projekti, koska 220 000 ihmisen työnantaja muuttuu tässä rytäkässä. Palveluiden järjestäminen ja julkinen tuotanto siirretään kunnilta maakunnille. Maakuntiin tullaan siirtämään myös muita toimintoja mm. kuntien hallinnosta ja tukitoiminnoista.
SOTE rahoituksen periaatteet
Rahoituksen periaatteet hoidettaisiin yksinkertaisesti näin: Sote-palvelut rahoittaa valtio, joka jakaa rahat maakunnille. Maakunnat maksavat palveluista niiden julkisille ja yksityisille tuottajille.
Rahoituksen jakoperusteena käytetään asukasmäärää, maakunnan ikärakennetta ja sotepalveluiden tarvekerrointa. Asukaskohtaisen perushinnan lisäksi osansa tuo asukastiheys ja vierakielisten määrä.
Kohta nämä jako-osuusehdotukset julkaistaan. Kannanottojen jälkeen saamme tietoomme maakuntakohtaiset jako-osuudet ja niiden perustelut.