TEK (Tekniikan akateemiset) suositukset hallitusohjelmaan 2019-2023 nostavat esiin aivan samoja asioita, joita itse tulen ajamaan valituksi tultuani. Koulutukseen satsaaminen ja teknologiateollisuuden toimintaedellysten turvaaminen tulevat olemaan ratkaisevassa osassa, kun kohtaamme tulevaisuuden haasteita. Kannattaa äänestää kakunrakentajamielistä ehdokasta. Tätä kakkua rakennetaan nimenomaan lisäämällä panostuksia perustutkimukseen, innovaatioiden tuotteistamiseen ja vientiteollisuuden toimijoiden tukemiseen. Tehdään yhdessä Suomesta parempi paikka elää ja yrittää.
Tiede- ja teknologiapolitiikka – ote omista teemateksteistäni
Tiede- ja teknologiapolitiikka ohjaa Suomen tuleville vuosikymmenille. Nyt muutaman vuoden sisään on oltava vahva näkemys ja ennen kaikkea panostus tiede-, innovaatio- ja teknologiapolitiikalle. Olen esittänyt erääksi ratkaisuksi (ja mitä ilmeisimmin taitaa olla järkevin ratkaisu) saattaa kaikki innovaatioihin liittyvät asiakokonaisuudet saman ministeriön alle eli tässä tapauksessa esitän, että Suomeen perustetaan erityinen Teknologiaministeriö.
Tämän ministeriön tehtäviin kuuluu synkronoida ja koordinoida innovaatioiden tuotteistamista ja sopivien toimijoiden yhteensaattamista tuottamaan Suomeen sellaista kulttuuria, jossa tehdään yhdessä ja päätavoitteena nostaa Suomi jälleen teknologiaviennin kärkimaaksi.
Oleellinen osa Suomen tulevaisuuden kannalta tulee tavalla tai toisella olemaan tekoälyteknologiat ja sen moninaiset sovellusalueet eri sektoreilla. Näitä asioita ja sen painoarvoa emme vielä välttämättä osaa edes kuvitella, koska kehitysnopeus näissä asioissa on hyvin nopeaa. Suomen tulee tältäkin osin olla kärkimaana, koska muussa tapauksessa menetämme sen edun, jota hyvä koulutuspolitiikkamme on tuottanut huolimatta eri aikaisempien hallitusten leikkauksista juuri koulutukseen ja tieteen tekemiseen.
TEK suositukset hallitusohjelmaan
REILU TYÖELÄMÄ
Myös korkeasti koulutetut puurtajat ansaitsevat reilut työelämän pelisäännöt. Sen ei tarvitse tarkoittaa sääntöviidakkoa.
- Uudistetaan perhevapaajärjestelmä joustavalla ja työllisyyttä tukevalla mallilla.
- Vahvistetaan henkilöstöedustusta kaikilla työpaikoilla. Se mahdollistaa paremman yhdessä sopimisen.
- Työelämän järjestöt ovat keskeisessä roolissa valmisteltaessa työelämän lainsäädännön uudistuksia.
KOULUTUS
Suomessa kaikkien lasten ja nuorten pitää voida opiskella niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Kyse on niin sivistyksestä kuin osaajapulan ratkaisusta.
- Vahvistetaan matematiikan- ja luonnontieteellisten aineiden opetusta perus- ja toisella asteella.
- Yliopistokoulutuksen resurssit selvään kasvuun.
- Parannetaan täysipäiväisen opiskelun mahdollisuuksia.
INNOVAATIOYMPÄRISTÖ
Hormonikierukka on eräs suomalaisista menestystuotteista, joka on helpottanut miljoonien naisten elämää. Sitä ei olisi tehty ilman vahvaa perustutkimusta ja tuotekehitystä.
- Nostetaan TKI-toiminnan osuus bruttokansantuotteesta neljään prosenttiin vuoteen 2030 mennessä ja vahvistetaan yliopistojen ja yritysten yhteistä tutkimusta
- Innovaatiopisteytys osaksi julkisia hankintoja.
- Tuetaan innovaatiovetoista kasvua parantamalla kaupunkiseutujen toimintakykyä.
OSAAMINEN JA TEKNOLOGIA
Korkeaan teknologian osaamiseen perustuva vienti on hyvinvointipalveluiden paras kaveri. Suomalaisen työelämän on oltava maailman huippua, jotta osaajamme voivat keskittyä olennaiseen. Samalla voimme houkutella lisää kansainvälisiä osaajia Suomeen.
- Osaajien ammattitaidon uudistamiseen ja kehittämiseen luodaan osaamistili.
- Kohdennetaan yritystuista 200 m€ tukemaan innovaatiovetoista kasvua.
- Tuodaan yrittäjän sosiaaliturva lähemmäksi palkansaajan turvaa.