Helsingin sanomien (HS 19.2.2013, s.A7) artikkelin otsake vaikutti lupaavalta: ”Helsingin vuokrataloyhtiön hankinnoissa epäselvyyksiä”. Jippii nyt tulee vihdoinkin artikkeli, jossa myös tilaajaosapuoli esitetään vastuulliseksi ja osasyylliseksi harmaantalouden kannattajaksi. (Artikkeli liittyy tuoreeseen Harmaan talouden seurantaraporttiin 1/12.)
Ei vaan, jo ensimmäisessä kappaleessa käytettiin sanayhdistelmää ”…mahdollinen kohde harmaalle taloudellle…”. Eli ei taaskaan sanaakaan siitä vastuusta, joka tulisi olla myös TILAAJALLA? Koko artikkeli taitaa siis painottua TAAS toimittajapuolelle.
Toisessa kappaleessa sentään mainitaan asia termillä: ”…HeKan käyttämällä tavarantoimittajalla tai urakoitsijalla….”. No niin nyt päästään asian yhtimeen eli tuo sana ”..käyttämällä…”.
Siis Hekan käyttämällä hmmm….eli kysymykseni kuuluu: Miten ja miksi Hekan on RYHTYNYT/PÄÄTYNYT käyttämään tavarantoimittajaa tai urakoitsijaa, jolla esim. velvoitteet eivät ole kunnossa?
Tässä listaus ja oma arvioni miksi:
- Tytäryhtiön tai kaupunkikonserniin kuuluvan muun yhteisön työnjohdolla on liiaan suuri valta päättää tilauksista. Tämän johdosta (ja ilmeisesti suurelta osin) mukana on varmastikin tilauksia tyyliin ”kaverille kanssa”. Ratkaisu: kaikki tilaukset ja sopimukset tulisi hyväksyttää tilaajan johdolla tai henkilöllä, joka tuntee tilaajavastuulain.
- Työnjohtotasolla ei ole laajaa tietämystä tilaajavastuusta, jota harmaan talouden ehkäisy edellyttää. Osa hankinnoista menee ”kiireen piikkiin” toisin sanoen vaikka hankinta edellyttäisi kilpailutusta tai tarkempaa taustaselvitystä, voi sen hyväksyä keskijohdossa oleva henkilö. Ratkaisu: tilaajavastuulain ja kilpailutusasioiden koulutus myös keskijohdolle ja työnjohdolle.
- Kun tilaaja (lue: kaupunkikonsernin tytäryhtiö) on hyväksynyt liian alhaisella tuntihinnalla toimivan toimittajan on lähtölaskenta toimittajan velvoitteiden hoitokyvyn alentumiseen jo alkanut. Toisin sanoen TILAAJA on tehnyt virheen hyväksyessään toimittajaksi liian alhaisella yksikköhinnalla toimivan toimittajan. Ratkaisu: Myös TILAAJAN tulee saada sanktio, mikäli jälkeenpäin ilmenee, että TILAAJAN hyväksyntäprosessi ei ole ollut asianmukainen tai noudattanut tilaajavastuulain periaatteita.
- Edelleen käsitykseni mukaan SUURIMMAT harmaan talouden kannattajat löytyvät TILAAJA puolelta. Ratkaisu: Hankintapäätöksiä tehdessä kannattaa aina miettiä kokonaisuutta, koska edullisin vaihtoehto ei ole aina edullisin… monessakin mielessä.