Pandemian hallinnassa on kaksi oleellista asiaa, joita tulisi pyrkiä ja pystyä hallitsemaan saman aikaisesti. Ensiksikin (1) tilanteen ollessa päällä tulisi paukkuja laittaa, niihin toimiin, joiden avulla tartunnat saadaan alas mahdollisimman nopeasti. Toinen seikka (2) on alueellisesti kohdennetut toimet, joka mahdollistaa toimintojen käynnistämisen niillä alueilla, joissa tilanne on jo hallinnassa. Tämän on talouden ja alueiden elpymisen kannalta oleellista. Yrityksillä ei ole yksinkertaisesti aikaa odotella hitaan päätöksenteon päätöksiä viikkoja.
Fakta on, että pääkaupunkiseudulla asuvalla diabeetikolla on suurempi riski sairastua koronan vakavaan tautimuotoon kuin kainuulaisella.
Ei ole mitään järkeä laittaa koko Suomi säppiin sen johdosta, että HUS on epäonnistunut tartuntaketjujäljityksessä. Mikäli tartuntaketjujäljitys olisi toiminut optimaalisesti HUS alueella, niin tilanne olisi täysin toinen.
Nyt kun tilanne on käsillä, niin ehdottomasti pitäisi pystyä kohdentamaan alueellisesti rokotusjärjestyksen painottamista niille alueille, joissa tartuntaketjujäljitys ei pysy enää tartuntojen perässä.
Olen moneen otteeseen koittanut kysellä eri lähteistä, kuinka monta korkean tason altistunutta meillä on tällä hetkellä alueellisesti ryhmiteltynä yhtä tartunnan saanutta kohti. En ole saanut vastausta tähän yksinkertaiseen kysymykseen, joka on varsin oleellinen tieto, jonka pohjalta esim. tartuntaketjujäljityksen resurssitarvetta voitaisiin määritellä. Meillähän ei ole sitä kansallista tartuntaketjujäljitystietokantaa, josta tämäkin asia olisi helposti löydettävissä. Tietojen vaihto sairaanhoitopiirien kesken on myös hieman hämäränpeitossa. Millä tavoin tartuntaketjujäljityksen kansallinen tietojen vaihto onnistuu, kun tätä tietokantaa ei ole olemassa?
Nyt ruohonjuuritasolla muodostuu väkisinkin mielikuva, että tilanne ei todellakaan ole hallinnassa.
Tukahdutuksen kannalta oleellista olisivat seuraavat toimet:
- Tartuntaketjujäljityksen resurssit kuntoon niiden alueiden osalta, joissa selvästi ongelmia hoitaa asia. Tämä on kansallisesti tärkeää ja toivoisin, että yrittäjien etujärjestöt puuttuisivat tähän asiaan voimakkaammin.
- Alueellisesti kohdennettu rokotusjärjestys, joka osaltaan tukee epidemiatilanteen rauhoittumista tietyllä aikavälillä niiden alueiden osalta, joissa tilanne näyttää olevan hallitsemattomassa tilassa. Tällä toimella on suuri vaikutus tartuntojen määrään. Tartunnat pitää saada nolliin. SARS-CoV2-virus on sellainen epeli, että sitä ei kiinnosta pätkääkään päätöksenteon hitaus. Se leviää, jos sen annetaan levitä. Toimet tartuntojen hidastamiseksi tulisivat olla ketteriä. Nyt ei kannattaisi säästellä tartuntaketjujäljityksen kuluissa, vaan tehdä nopeita ja järkeviä päätöksiä.
- Kohdan 1 onnistumisen kannalta on oleellista, että tartuntaketjujäljitys myös valvoo karanteenien toteutumista. Ei riitä, että annetaan ohjeita. Karanteeniin määrätty ei saisi käydä kaupoissa tai asioilla. Pitäisi määrätä avustaja, joka hoitaa kaupassa käynnit. Ellei se onnistu, niin kunnan tulisi hoitaa ruokajakelu ja asiointiapu. Mikä tässä on niin vaikeaa ymmärtää?
Haluaisin myös muistuttaa, että on hienoa, että tartuntamäärät ovat lähteneet laskuun. Tässä piilee kuitenkin vaara, joka liittyy sinänsä positiiviseen tietoon, mutta saattaa antaa kansalaisille ”väärän” signaalin, joka johtaakin tartuntojen kasvuun. Tiedotuksessa tulisi edelleen voimakkaasti painottaa varovaisuutta ja sitä seikkaa, että vaikka olet saanut rokotteen, niin siltikin voit saada tartunnan. Varianteista mainittakoon sen verran, että niitä syntyy sitä enemmän, mitä kauemmin virus saa tartuntoja aikaiseksi.
Tältäkin osin tukahdutus on ainoa oikea tie ratkaista tämä asia.
Nyt kehitetyt rokotukset toimivat alkuperäiseen ja mahdollisesti myös variantteihin, mutta on vain ajan kysymys, milloin muuntuneet virukset ottavat vallan ja siinä vaiheessa olemme taas samassa tilanteessa, kuin keväällä 2020. Kestääkö kansantaloutemme tätä samaa polkua uudelleen?
Ainoa oikea tie on SARS-CoV2-viruksen täydellinen tukahdutus. Ja kyllä, tiedän. Ei se mihinkään häviä, mutta sen ilmaantuvuutta voidaan hallita ja siksi toivon, että kaikki toiminta tähtäisi lopulta tukahdutukseen.
Malminkartanossa 10.4.2021
Marko Ekqvist