Viikon varrelta (12/2018)

SUPO – Terrorismin uhka korkeampi kuin koskaan aiemmin

Ote SUPOn vuosikatsauksesta 2017.

”Merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista. Näillä henkilöillä on todennäköisesti joko suoria tai välillisiä yhteyksiä radikaali-islamistisiin verkostoihin tai järjestöihin. Suojelupoliisin tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia
ja hankkeita Suomessa. Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut erityisesti ISILissä merkittäviin asemiin, ja heillä on laaja suhdeverkosto järjestön sisällä.
Suojelupoliisin terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on noin 370. Kohdehenkilöiden määrä on lähes kaksinkertaistunut muutaman vuoden aikana. Kasvun taustalla on useita tekijöitä, mutta erityisesti vierastaistelijailmiö ja Syyrian sekä Irakin konflikti ovat vaikuttaneet siihen vahvasti. Radikalisoitumisen sekä uusien verkostojen paljastumisen seurauksena tämänkaltaisen kehityksen arvioidaan jatkuvan. Määrällisen kasvun ohella kohdehenkilöiden sidokset terroristiseen toimintaan ovat yhä suorempia ja vakavampia.
Yhä suurempi osa heistä on joko osallistunut aseelliseen konfliktiin, ilmaissut halua osallistua aseelliseentoimintaan tai vastaanottanut terroristista koulutusta. ”

Oma arvioni on, että tuo kohdehenkilöiden lukumäärä on maassamme kolminkertainen SUPOn edelle esitettyyn verrattuna. EU:n hidastelu asiassa on vääjäämättä johtanut tähän tilanteesen. Asiantila olisi pystytty hoitamaan kohtuullisilla kustannuksilla perustamalla jo vuoden 2011 jälkeen suurempia vastaanottokeskuksia EU:n raja-alueille, jota seikkaa olen koko ajan koittanut tuoda esiin. Kts. blogikirjoitukseni US.

T&t 20.3.2018

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa uutta jätevedenpuhdistamoa Espoon Blominmäkeen. HSY on solminut YIT:n kanssa noin 206 miljoonan euron sopimuksen puhdistamorakentamisen projektinjohtourakasta.

”Kyseessä on HSY:n historian suurin investointihanke, jolla turvataan alueen jätevedenpuhdistus pitkälle tulevaisuuteen”, HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen kertoo tiedotteessa.

Pääosin kallion sisään rakentuvan puhdistamon tila on louhittu ja rakennustyöt alkavat huhtikuussa. Puhdistamon rakentamiseen, varusteluun ja käynnistysvaiheeseen on varattu yhteensä neljä vuotta. Lisää aiheesta.

Luonnonvarakeskus 21.3.2018

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan lämpö- ja voimalaitoksissa käytettiin kiinteitä puupolttoaineita vuonna 2017 kaikkiaan lähes 20 miljoonaa kiintokuutiometriä eli noin 40 terawattituntia. Lisää aiheesta.

Radio Puhe 19.3.2018

Suomea pidetään sukupuolten välisen tasa-arvon mallimaana. Samaan hengenvetoon yleensä todetaan, että tasa-arvon eteen pitää vielä tehdä paljon töitä. Tasa-arvoa määritellään tavallisesti naisten asemasta käsin.
Mutta milloin mies on tasa-arvoinen? Onko suomalaisessa yhteiskunnassa rakenteita tai käytäntöjä, jotka sortavat miestä? Missä asioissa miesten asemaa ja hyvinvointia pitäisi vielä parantaa?

Roman Schatzin vieraina Miesjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Jyrki Lohi ja Miesten tasa-arvo ry:n varapuheenjohtaja Pasi Vuokko. Kuuntele ohjelma tästä.

 

HU 18.3.2018

Luvaton kaatopaikka paljastui rakennustyömaalta – Helsingille 3 miljoonan yllätyslasku.

Kaupunkiympäristölautakunta teki päätöksen kustannusten korvaamisesta maaliskuun alussa. Näistä saisi varmaan pitkänkin listauksen aikaiseksi. Palaan tähän asiaan, kun saan lisätietoja asiasta. Koko juttu löytyy täältä.

 

 

Viikon varrelta (12/2018)

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, tohtorikoulutettava, tekoälytutkija. Poliittinen neuvonantaja Euroopan parlamentti ECR. / Policy Advisor EP/ECR. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022- ). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025
Kategoria(t): viikon varrelta Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.