Jälkiä, jotka eivät katoa

Urani, joka alkoi päästöjen mallintamisesta ja jatkuu edelleen vaikuttamisen, tutkimuksen, tiedon ja käytännön yhdistämisen parissa. Työni on harrastus. Harrastuksia voi olla useita, mutta juuri se takaa sen, että pystyn pitämään tietämykseni ajantasalla suhdanteista huolimatta.

Lannistajia ja mitätöijiä en kuuntele. Jätän ne omaan arvoonsa. Usein näiltä tyypeiltä puuttuu se osaaminen, joka minulle on kertynyt kymmenien vuosien aikana. Sitä osaamista kukaan tai mikään organisaatio ei voi viedä minulta pois.

Kehitän itseäni joka päivä. Mitä voin tehdä tänään vielä paremmin, kuin eilen (Gaizen).

Ympäristöteknologiasta päätöksenteon ytimeen.

1990-luvulla aloitin työurani ympäristödata-analyysin parissa Suomen ympäristökeskuksessa. Olin mukana rakentamassa valtakunnallista ilmapäästöjen tietojärjestelmää (SIPS), joka toi piste- ja viivalähteet kartalle ja mahdollisti ilmanlaatumallien taustalaskennan koko Pohjois-Euroopassa. Laadin Suomen raskasmetallipäästöjen viralliset arviot, joita on hyödynnetty useissa kansainvälisissä mallinnuksissa ja julkaisuissa – mukaan lukien Science of the Total Environment, jota edelleen siteerataan.

Puheita, seminaareja ja kansainvälistä vaikuttamista.
Jo varhain uraani sain mahdollisuuden jakaa osaamistani laajasti:
UN-ECE:n ja EMEP-työryhmät Tanskassa ja Saksassa (1996–1999)
Eurostatin NOSE-P-asiantuntijakokoukset Brysselissä ja Luxemburgissa
RAINS-mallin päivityksiä LIFE97-projektissa (Itävalta, Suomi, Tanska)
Kuntaliiton ilmastokonferenssi Tampereella (1997)
Ilmansuojelupäivä Lappeenrannassa (1998)
STAKESin ja FinOhtan tilaisuudet Helsingissä (2000–2008)

Tietojärjestelmäkehitystä, jonka avulla terveyspalvelut oppivat tuntemaan itsensä.
2000-luvun alusta 2020-luvulle vastasin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (ja aiemmin STAKESissa) useista kansallisista tietojärjestelmä- ja rekisterihankkeista. Näitä olivat muun muassa:
PsiTri – kansainvälinen tietokantayhteistyö mielenterveyden tutkimuksessa
MERTTU – mielenterveyspalveluiden arvioinnin ja seurannan järjestelmä
SUHAT – suun terveydenhuollon tilastointi- ja indikaattorijärjestelmä
ODRG – suun terveydenhuollon tuotteistus Helsingin, Vantaan ja Espoon kanssa
Näissä projekteissa yhdistin teknisen suunnittelun, tietokantaosaamisen ja palveluiden sisältöasiantuntemuksen.

SUHAT-verkostopäivien kantava ääni.
Vuosina 2009–2020 toimin toistuvasti puhujana ja asiantuntijana SUHAT-verkoston tilaisuuksissa. Esitykseni käsittelivät muun muassa tiedonhallinnan haasteita, henkilöstöresurssien käyttöä, tietojen jalostusta ja rekisteriyhteensopivuutta AvoHILMO-järjestelmän kanssa. Paikkana useimmiten THL:n auditorio Helsingissä.

Cochrane Colloquium ja metadata – maailman tiedeyhteisölle.
Vuonna 2005 esiinnyin Cochrane Colloquiumissa Melbournessa, Australiassa esityksellä From many to one: converting different databases into an XML database. Tämä esitys kiteytti työn, jossa tietokantojen yhdisteleminen mahdollisti aidosti yhteismitallisen ja laadukkaan tutkimustiedon hyödyntämisen kansainvälisesti. Esitys tehtiin yhdessä tohtori Kristian Wahlbeckin kanssa.

Euroopan parlamentti – politiikan konehuoneessa.
Vuosina 2023–2024 työskentelin Euroopan parlamentissa poliittisena neuvonantajana Suomen delegaatiolle EMPL- ja CONT-komiteoissa. Valmistelin muun muassa äänestyslistoja, direktiivien luonnoksia, taustamuistioita ja puheita. Työ sisälsi laajoja ja ajankohtaisia teemoja:

Net-Zero Industry Act
STEP – Strategic Technologies for Europe Platform
EU:n tullikoodin uudistus
Asbestidirektiivi ja työturvallisuus
EU:n yhteisrahoitteisten innovaatiohankkeiden valvonta (Clean Aviation, Hydrogen Joint Undertaking, Europe’s Rail jne.)

Työ ei ole aina näyttävää – mutta sitäkin merkityksellisempää.
Omaishoitajan työ ei mahdu tilastoihin tai KPI-mittareihin. Se on työtä, jossa ei ole etäpäiviä tai palautekyselyjä. Se vaatii jatkuvaa läsnäoloa, inhimillisyyttä ja kykyä luopua itsestään silloin kun toisen tarpeet menevät edelle. Tätä asiaa moni työnantaja ei ymmärrä. Sekään ei ole minun ongelmani. Olen aina tehnyt asioita sydän edellä.

Sanotaan, että uusi sukupolvi haluaa työhönsä merkitystä.
Hyvä niin. Minulle se on ollut aina itsestäänselvyys.

Tehkää perässä, jos pystytty (rohkenen epäillä, mutta aina kannattaa yrittää).

Ja jos haluat kuulla ajatuksiani suoraan:
Talk Show Marko Ekqvist – kuunneltavissa Spotifyssa

#ura #yhteiskunta #tiede #EU #vaikuttaminen #dataosaaminen #tutkimus #omaishoito #terveyspolitiikka #ilmasto #markoekqvist #halloffame #podcast

Jälkiä, jotka eivät katoa

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Aiemmin poliittisena neuvonantajana Euroopan parlamentissa. / Policy Advisor EP/ECR (2023-24). Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022-23). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #100pushupperday #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025 Motto: "Kaikki muu on turhaa paitsi etunojapunnerrukset" ---- Master of Science in Energy Economics and Environmental Technology. Former Policy Advisor in the European Parliament (EP/ECR) (2023-24). Member of the Social, Health, and Rescue Committee's Individual Affairs Division (2021- ). Deputy Member of the Board of Helsinki City Housing Company (HEKA), elected by the residents (2022-23). Secretary of PerusÄijät ry (2022- ). Since 2014, actively participating in extreme obstacle course races. My free time is spent on sports that require strength, agility, and endurance. #100pushupperday #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025 Motto: "Everything else is useless except push-ups."
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa