Helsingin kaupungin talousarvio 2025: Haasteet ja painopisteet
Valtuutetun on hyvä tietää perustiedot Helsingin taloudesta ennen valtuustokauden alkua. Olen aiemmin toiminut lähes kuuden vuoden ajan valtuustoryhmän sihteerinä ja siltä osin asioiden käsittely ja päätöksenteko on tuttua minulle. Monia asioita voidaan parantaa, kunhan valtuutetut ovat tietoisia niistä seikoista, jotka useimmissa tapauksissa vaikuttavat yli valtuustokausien. Valtuusto on Helsingin ylin päättäävä elin ja sen johdosta asioihin tulee paneutua huolellisesti, jotta asukkaiden etu tulee etusijalle. Valtuusto päättää monista tärkeistä asioista ja päätökset ovat useimmiten kauaskantoisia. Otan haasteen vastaan ja asukkaiden antamalla mandaatilla toimin ja teen päätöksiä asukkaiden ehdoilla.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2025 talousarvion 27. marraskuuta 2024. Talousarviossa Helsinki jatkaa vastuullisen taloudenpidon linjaa, panostaen erityisesti lapsiin ja nuoriin, keskeisiin palveluihin sekä segregaation ehkäisytoimiin. Meillä tulevilla valtuutetuilla on paljon tehtävää valvoa, että asiat hoidetaan talaousarvion mukaisesti. Palveluiden saatavuus ja nuorten asiat painavat paljon, mutta eniten ehkä segregaation ehkäisytoimiin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Tulevien valtuutettujen tulee olla proaktiivisia tämän asian suhteen ja osaltaan olla vaikuttamassa, ettemme kohtaa tämän asian suhteen isompia ongelmia tulevina vuosina.
Menokasvun hallinta ja investoinnit
Kunta-Helsingin ulkoiset toimintamenot kasvavat 9,7 prosenttia vuonna 2025 verrattuna vuoden 2024 talousarvioon. Kasvua selittävät muun muassa TE-uudistuksen myötä Helsingille siirtyvät uudet työllisyyden hoidon tehtävät. Kun toimintamenojen kasvusta poistetaan TE-uudistuksen ja muiden teknisten muutosten vaikutus, kasvuksi jää 6,2 prosenttia. Tämä kasvu noudattaa strategian vastuuperiaatetta, ja perusuran ylittäviä menolisäyksiä on katettu tuottavuusuudistuksilla sekä huomioimalla kaupungista riippumattomia lisävelvoitteita. Talousarviossa toimintamenoja on lisätty erityisesti peruspalveluihin.
Helsingin kasvun edellyttämät investoinnit pysyvät korkealla tasolla. Vuonna 2025 kunta-Helsingin investoinnit ovat yhteensä 985 miljoonaa euroa.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan vuoden 2025 talousarvion tulot ovat 249 miljoonaa euroa ja menot lähes 3,2 miljardia euroa. Sekä tulot että menot kasvavat verrattuna vuoteen 2024. Tuloja kasvattavat muun muassa asiakasmaksujen korotukset, ja menoja lisäävät kustannustason nousu sekä väestönkasvu. Helsingin saama valtion rahoitus sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluille vuonna 2025 on yhteensä 2,95 miljardia euroa.
Kehitys- ja säästökohteet
Menokasvun hallinta on edelleen keskeinen haaste. Toimintamenojen kasvun hillitseminen edellyttää tarkkaa seurantaa ja tehokkuuden lisäämistä kaupungin toiminnoissa. Lisäksi työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat erityisesti varhaiskasvatuksessa, sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä palvelualoilla ovat merkittäviä haasteita palveluiden laadun turvaamisessa. Valtuutettujen osalta tämä vaatii tarkkuutta ja huomiota, jotta työvoimaan liittyvät asiat saadan ratkaistua uuden valtuustokauden aikana.
Säästöjä ei tulisi kohdistaa sosiaali- ja terveyspalveluihin, vaikka ne ovat siirtyneet valtion rahoituksen piiriin, sillä kaupungin on edelleen varmistettava palveluiden saatavuus ja laatu. Leikkaukset näissä palveluissa voisivat heikentää asukkaiden hyvinvointia. Samoin koulutuksen ja varhaiskasvatuksen resurssit ovat investointi tulevaisuuteen; näistä säästäminen voisi pitkällä aikavälillä heikentää kaupungin kilpailukykyä ja asukkaiden hyvinvointia.
Helsingin kaupungin taloustilanne on vakaalla pohjalla, mutta se edellyttää jatkuvaa seurantaa ja sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin. Menokasvun hallinta ja työvoimapulan ratkaiseminen ovat keskeisiä kehityskohteita. Samalla on tärkeää turvata keskeiset palvelut, kuten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutus, jotta kaupungin asukkaiden hyvinvointi ja kaupungin vetovoima säilyvät.
Malminkartanossa 19.1.2025
Marko Ekqvist