Energiaomavaraisuuden lisääminen luo työpaikkoja

Turpeenkäytön kannattavuutta heikennetään ensivuonna edelleen kiristämällä energiaveroa. Veromekanisimin lisäksi turvepolttoaineen tuotantoketjussa luvitusasiat vievät liikaa aikaa ja valmisteilla oleva ympäristönsuojelulaki vaikeuttaa entisestään lupien saamista.

Nykyisessä taloustilanteessa ja energiamarkkinoiden myllerryksessä lyhytnäköinen politiikka ei ole järkevää politiikkaa. Katainen I jää tässäkin suhteessa historiaan saattamalla energiatalouteen liittyvät asiat kansantaloudellisessa mielessä päälaelleen.

Vastikään julkaistussa Bioenergia ry:n tiedotteessa toimitusjohtaja Jyrki Peisa kommentoi asiaa näin: ”…On vaarana, että menetetään 250 miljoonan euron vaikutukset kansantalouteen. Turvetta korvautuu jo nyt huomattava määrä kivihiilellä, mikä on ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa…Turpeen käyttö myös mahdollistaa useiden suurten kaupunkien kaukolämmön alhaisen hinnan. Tästä tulisi jatkossakin pitää kiinni”.

Jyrki Peisa on syystäkin huolissaan, koska tämäkin kokonaisuus vaikuttaa monen Suomalaisen elämään.

Tiedotteessaan Bioenergia ry viittaa tilaamaansa selvitykseen VTT:ltä:

”VTT päivitti Bioenergia ry:n toimeksiannosta viiden vuoden takaista selvitystä turpeen ja kivihiilen kansantalousvaikutuksista. Hyvänä turvevuonna energiaturpeen tuotanto ja käyttö on 25 TWh:n tasolla, jolloin energiaturve tuo työtä Suomessa suoraan ja välillisesti noin 10 000 henkilötyövuotta. Vastaava kassavirta Suomen kansantaloudelle on VTT:n laskelmien mukaan runsaat puoli miljardia euroa. Tästä kansantalouden tulovirrasta vain noin 10 % eli runsaat 50 miljoonaa euroa tulisi hyvänäkin vuonna turpeen energiaverosta.

VTT:n laskelmien välittämä viesti on selvä: jos turpeen kilpailukykyä huononnetaan energiaveron korotuksilla, menetetään kotimaiset työpaikat ja lähes puolen miljardin kassavirta kansantaloudelle. Turvetuotanto tuo elintärkeitä työpaikkoja haja-asutusalueille ja syrjäseuduille, missä muita työllistäviä aloja on niukasti.”

Hallitusohjelman tiivistelmäteksti (saati koko hallitusohjelma) ei ole ollenkaan linjassa nyt jo tehtyjen tai tekeillä olevien päätösten kanssa.

Marko Ekqvist

energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri

p. 041 777 3163

Linkki Bioenergia ry:n tiedotteeseen

 

Tämän jutun lukeneet (17.10.2021 lähtien): 1986
Tänään: 2
Sivustolla kävijät yhteensä (17.10.2021 lähtien): 416109

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, tohtorikoulutettava, tekoälytutkija. Poliittinen neuvonantaja Euroopan parlamentti ECR. / Policy Advisor EP/ECR. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022- ). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025
Kategoria(t): bioenergia, biopolttoaineet, eduskuntavaalit2015, energiapolitiikka, energiatalous, energiatekniikka, hallitus, kansantalous, päästöt ilmaan, päästöt veteen, vaalit 2015 Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.