Damokleen miekka

Lueskelin research-eu -julkaisua vuodelta 2009 ja sen pääteemana oli tuolloin virus-epidemiat ja mahdollisiin pandemioihin varautuminen (Research-Eu No.59 March 2009, ISSN 1830-7361). Tuon jutun myötä tuli kyllä aivan selväksi, että varoituskelloja on soiteltu ainakin tiedepiireissä hyvinkin runsaasti aiheeseen liittyen aiempina vuosina. Syystä tai toisesta näitä worst case scenario -varoituksia ei aina noteerata. Varautumiseen valmistautuminen jää vasta siihen vaiheeseen, kun tilanne on jo päällä (vrt. esim nyt käsillä oleva Huoltovarmuuskeskuksen suojavälineisiin liittyvä case). SARS 2003, Chikungunya-kuumetauti 2006, Sikainfluenssa 2009, MERS 2012, Ebola 2013 ovat lähihistorian osoitus yhteisöjen haavoittuvuudesta virustautien edessä. Voimakas panostaminen tutkimukseen on avainasemassa, jotta löydämme toimivat rokotteet näihin edellä luetelluihin tauteihin ja nyt käsillä olevaan vakavaan Koronavirukseen.

“An inefficient virus kills its host. A clever virus stays with it.”
—James Lovelock

Damokleen miekka:

Damokles (m.kreik. Δαμοκλῆς, Dāmoklēs) on henkilö antiikin kreikkalaisessa tarinassa. Hän oli luultavasti Sisilian Syrakusan tyrannin Dionysios nuoremman erittäin imarteleva hovimies neljännellä vuosisadalla eaa.

Damokles sanoi Dionysiokselle, että tämä oli todella onnekas, koska tällä oli suuri käskyvalta. Dionysios tarjoutui vaihtamaan Damokleen kanssa paikkaa päivän ajaksi, jotta tämä voisi itse koettaa tätä onnea. Illalla pidettiin juhlaillallinen, jolla Damokles nautti suuresti tullessaan kohdelluksi kuin kuningas. Vasta aterian lopulla hän katsoi ylös, ja huomasi terävän miekan roikkuvan ainoastaan yhden hevosen jouhen varassa kuninkaanistuimen yläpuolella. Damokleelta katosi välittömästi ruokahalu, ja hän sanoi Dionysiokselle, ettei enää halua olla niin onnekas.

Damokleen miekka on usein käytetty viittaus tähän tarinaan, joka kertoo suurta valtaa käyttävien turvattomuudesta ja siitä, että valta voi nopeasti kadota. Puupiirroksia Damokleen miekasta symbolina alkoi esiintyä 1500- ja 1600-luvuilla eurooppalaisissa kirjoissa ja laitteissa. Lähde: Wikipedia.

Tämän jutun lukeneet (17.10.2021 lähtien): 1351
Tänään: 2
Sivustolla kävijät yhteensä (17.10.2021 lähtien): 414920

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, tohtorikoulutettava, tekoälytutkija. Poliittinen neuvonantaja Euroopan parlamentti ECR. / Policy Advisor EP/ECR. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022- ). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025
Kategoria(t): COVID-19, korona, koronaepidemia Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.