Euroopan parlamentti 11.-17.3.2024 (viikko 11)

Tuleva viikko 11.-17.3.2024 Täysistunto, Strasbourg
Tekoäly. Tiistaina käydyn keskustelun jälkeen Euroopan parlamentin jäsenten on määrä hyväksyä keskiviikkona tekoälylaki, jonka tavoitteena on varmistaa, että tekoäly on luotettava, turvallinen ja EU:n perusoikeuksia kunnioittava, samalla kun tuetaan innovaatioita ja tehdään Euroopasta alan johtaja. Kahden esittelijän on määrä pitää lehdistötilaisuus keskiviikkona ennen äänestystä.
Rakennusten energiatehokkuus. Mepit keskustelevat maanantaina ja äänestävät tiistaina lopullisesti uudesta direktiivistä, jolla vähennetään rakennusalan energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä sekä tehdään siitä ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Esittelijä pitää äänestyksen jälkeen lehdistötilaisuuden.
Medianvapauslaki. Tiistaina täysistunnossa keskustellaan uudesta asetuksesta, jolla suojellaan EU:n toimittajia kasvavilta tiedotusvälineiden vapauteen kohdistuvilta uhilta ja varmistetaan, että kansalaisilla on pääsy useaan toimituksellisesti riippumattomaan mediasisältöön. Ennen lopullista äänestystä keskiviikkona esittelijä pitää lehdistötilaisuuden.
maaliskuun Eurooppa-neuvosto. Tiistaiaamuna komission puheenjohtajan von der Leyenin ja puheenjohtajavaltio Belgian kanssa käydyssä keskustelussa mepit kertovat odotuksistaan 21.–22. maaliskuuta järjestettävään EU-huippukokoukseen, jossa keskitytään Venäjän sotaan Ukrainaa vastaan, Gazan kaistan sotaan sekä Euroopan turvallisuuteen ja puolustus.
Teollisuuden päästöt. Tiistaina täysistunnossa äänestetään lopullisesti uudesta asetuksesta, jolla vähennetään teollisuuslaitosten ja suurten karjatilojen aiheuttamaa ilman, veden ja maaperän saastumista.
Euro 7/tieliikenteen päästöt. Mepit keskustelevat ja äänestävät keskiviikkona uusista säännöistä, joilla vähennetään henkilöautojen, pakettiautojen, linja-autojen, kuorma-autojen ja perävaunujen päästöjä.
Taistelu ulkomaalaisia häiriöitä vastaan. Tiistain kyselytunnilla Euroopan parlamentin jäsenet tiedustelevat komission varapuheenjohtajaa Jourováa EU:n hallitusten valmiuksista torjua ulkomaisia, myös Venäjältä tulevia häiriöitä.
Jätteen vähentäminen. Keskiviikkona täysistunnossa äänestetään sen kannasta uusiin jätteenvähennystavoitteisiin, joilla pyritään paremmin ehkäisemään ja vähentämään elintarvikkeiden ja tekstiilien syntymistä koko EU:ssa. Mepit haluavat myös tuottajien kattavan tekstiilijätteen keräämisestä, lajittelusta ja kierrätyksestä aiheutuvat kustannukset.
Lelujen turvallisuus. Eduskunta vahvistaa keskiviikkona kantansa uusiin sääntöihin, joilla vähennetään EU:ssa myytävien vaarallisten lelujen määrää ja suojellaan lapsia tehokkaammin leluihin liittyviltä riskeiltä. Äänestyksen jälkeen pidetään lehdistötilaisuus esittelijän kanssa.
Kansainvälinen Naistenpäivä. Tiistaina kaksi Espanjan naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajaa vuoden 2023 MM-voittajasta, Ivana Andrés ja Alba Redondo, puhuvat Euroopan parlamentin jäsenille kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi.
”Tämä on Eurooppa” -keskustelu / Petteri Orpo. Pääministeri Petteri Orpo hahmottelee täysistunnossa keskiviikkona klo 10.30 näkemyksensä Euroopan haasteista ja tulevaisuudesta, jonka jälkeen käydään keskustelua europarlamentaarikkojen kanssa. EP:n puheenjohtaja Metsolan ja pääministerin tiedotustilaisuus pidetään noin klo 10.20.
2024 eurovaalit/lehdistöseminaari. EP:n lehdistöpalvelu järjestää toimittajille seminaarin aiheesta ”Demokratian turvaaminen: tiedotusvälineiden rooli vuoden 2024 eurovaaleissa”. Toimittajat voivat keskustella muun muassa demokraattisen tilan suojelusta, disinformaatiosta ja kyberturvallisuudesta sekä Euroopan parlamentin vaaliprosessista tärkeimpien Euroopan parlamentin jäsenten ja EP:n tiedottajan kanssa (tiistaina).
Presidentin päiväkirja. EP:n puheenjohtaja Metsola tapaa keskiviikkona pääministeri Orpon ennen puheenvuoroaan täysistunnossa. Perjantaina hän on virallisella vierailulla Ruotsissa, jossa hän tapaa eduskunnan puhemiehen Andres Norlénin, Ruotsin eduskunnan poliittisten ryhmien edustajat ja pääministeri Ulf Kristerssonin (seuraavan tiedotustilaisuuden). Aamulla hän osallistuu myös kaupungintalon keskusteluun nuorten kanssa.
Euroopan parlamentti 11.-17.3.2024 (viikko 11)

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, tohtorikoulutettava, tekoälytutkija. Poliittinen neuvonantaja Euroopan parlamentti ECR. / Policy Advisor EP/ECR. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022- ). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025
Kategoria(t): EU week ahead, Euroopan parlamentin tuleva viikko Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.