Euroopan parlamentti 12.-18.2.2024 (viikko 7)

Tuleva viikko 12.-18.2.2024

Komitean kokoukset, Bryssel

EKP/Lagarde. Talous- ja raha-asioiden valiokunnan jäsenet keskustelevat Euroopan keskuspankin pääjohtajan Christine Lagarden kanssa aiheesta ”Euro 25:ssä: mitä Euroopan rahaliitolle (EMU) seuraavaksi?” (Torstai).

Tekstiilit ja ruokajätteet. Ympäristövaliokunta äänestää EU:n jätesääntöjen päivityksestä, jossa keskitytään kahteen resurssivaltaiseen alaan, tekstiili- ja elintarviketeollisuuteen. Tekstiilien osalta lakiehdotuksessa tuetaan erilliskeräys-, lajittelu-, uudelleenkäyttö- ja kierrätystoimenpiteitä ja otetaan käyttöön laajennettu tuottajavastuujärjestelmä, joka edellyttää muotibrändeiltä ja tekstiilintuottajilta maksuja paikallisen jätteenkeräyksen rahoittamiseksi. Ruoalle se asettaisi pakolliset kansalliset ruokahävikin vähentämistavoitteet (keskiviikko).

Lelujen turvallisuus. Sisämarkkina- ja kuluttajansuojakomitea äänestää lelujen turvallisuutta koskevien EU:n sääntöjen päivityksestä lasten suojelemiseksi paremmin ja sähköisen kaupankäynnin ja uusien teknologioiden, kuten tekoälyn, tuomien uusien haasteiden ratkaisemiseksi. Ehdotetulla asetuksella otetaan käyttöön uusia kieltoja haitallisimmille kemikaaleille, kuten hormonitoimintaa häiritseville aineille, ja digitaalinen tuotepassi turvatarkastusten helpottamiseksi (tiistai).

Vihreäpesu. Sisämarkkina- ja ympäristövaliokunnat ottavat kantansa ns. vihreitä väittämiä koskevaan direktiiviin, joka täydentää jo hyväksyttyä EU:n kieltoa käyttää ympäristöväittämiä tuotteissa ilman todisteita (greenwashing). Siinä määritellään tiedot, jotka yritysten on toimitettava tällaisten vaatimusten perustelemiseksi, kuinka ne hyväksytään sekä sääntöjä rikkoville yrityksille määrättävät seuraamukset (keskiviikko).

EMPL valiokunta kokoontuu huomenna keskiviikkona. Äänestyslistalla mm.

Työolojen parantaminen tasotyössä
Väestö- ja asumistilastot, joilla muutetaan asetusta (EY) N:o 862/2007 ja kumotaan asetukset (EY) N:o 763/2008 ja (EU) N:o 1260/2013
Euroopan vammaiskortin ja vammaisten eurooppalaisen pysäköintikortin perustaminen
Yrityksiä koskevat Euroopan unionin työmarkkinatilastot
Talouspolitiikan eurooppalainen ohjausjakso: työllisyyteen liittyvät ja sosiaaliset painopisteet vuonna 2024

Maantiekuljetus/painot ja mitat. Liikennevaliokunta ottaa kantaa EU:n alueella liikennöivien kuorma-autojen ja linja-autojen uusiin paino- ja mitatrajoituksiin. Lakiehdotus sisältää toimenpiteitä päästöttömien kuorma-autojen käytön edistämiseksi, erikoispitkien kuorma-autojen käytön vähentämistä ja digitaalisten työkalujen laajempaa käyttöä valvontaan (keskiviikko).

Maahanmuutto ja turvapaikka. Kansalaisvapauksien valiokunta äänestää väliaikaisesta sopimuksesta neuvoston kanssa EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädännön uudistamisesta. Se kattaa seitsemän asetusta ja kaksi direktiiviä, jotka koskevat jäsenvaltioiden välisten turvapaikka- ja muuttovirtojen hallintaa, äkillistä maahanmuuttokriisiä, saapumista EU:n rajoilla, turvapaikkahakemusten käsittelyä, tunnistamis- ja vastaanotto-olosuhteita, kansainvälistä suojelua ja uudelleensijoittamista koskevia standardeja. (keskiviikko).

Tekoäly. Sisämarkkina- ja kansalaisvapauksien valiokunnat äänestävät väliaikaisesta sopimuksesta neuvoston kanssa asetuksesta, jolla pyritään varmistamaan, että tekoäly Euroopassa on turvallinen, kunnioittaa perusoikeuksia ja demokratiaa sekä edistää innovointia EU:ssa. Nämä ovat ensimmäiset säännöt laatuaan, jotka asettavat tekoälylle velvoitteita sen mahdollisen riskin ja vaikutustason perusteella (tiistai).

Belgian puheenjohtajakauden painopisteet. Belgian ministerit jatkavat painopistealueidensa esittelyä tapaamisissa parlamentin valiokuntien kanssa, tällä kertaa ulkoasioiden, työllisyyden ja sosiaaliasioiden, maatalouden ja maaseudun kehittämisen, perustuslakiasioiden ja oikeusvaltion aloilla. Belgia toimii neuvoston kiertävänä puheenjohtajamaana kesäkuun 2024 loppuun (maanantaista torstaihin).

Presidentin päiväkirja. EP:n puheenjohtaja Roberta Metsola vierailee maanantaina Tallinnassa, jossa hän tapaa pääministeri Kaja Kallasin ja tiedotustilaisuuden. Hän tapaa myös Viron parlamentin presidentin Lauri Hussarin ja tasavallan presidentin Alar Karisin sekä pitää pääpuheen Viron parlamentissa ja osallistuu raatihuoneen keskusteluun nuorten kanssa. Presidentti Metsola on keskiviikkona Prahassa, jossa hän tapaa Tšekin edustajainhuoneen puheenjohtajan Markéta Pekarova Adamován, minkä jälkeen hän pitää tiedotustilaisuuden. Presidentti Metsola tapaa myös Tšekin senaatin puheenjohtajan Miloš Vystrčilin, maan presidentin Petr Pavelin sekä pääministeri Petr Fialan, minkä jälkeen pidetään myös tiedotustilaisuus. Hän osallistuu myös kaupungintalon keskusteluun nuorten kanssa.

EMPL valio

Lähde: EP tiedotus https://www.europarl.europa.eu/news/fi/agenda

Euroopan parlamentti 12.-18.2.2024 (viikko 7)

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, tohtorikoulutettava, tekoälytutkija. Poliittinen neuvonantaja Euroopan parlamentti ECR. / Policy Advisor EP/ECR. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022- ). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025
Kategoria(t): Euroopan parlamentin tuleva viikko Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.