Malminkartanon täyttömäen huipulle suunnitteilla savusauna

Ensikosketukseni Malminkartanon täyttömäkeen tapahtui joskus 90-luvun alussa. Pyöräilin siitä tuolloin ohi ja ihmettelin, mikä ihmeen ”tunturi” se tuossa Vihdintien varrella kohoaa. Vuodet vierähtivät ja muutin asumaan lähelle tuota keinotekoista mäkeä 90-luvun lopussa. Vieläkään ei napannut tämä täyttömäki, kunnes sitten vuoden 2009 tienoilla kuntoiluharrastus johdatti minut portaiden juurelle.

Palataanpa hieman ajassa taaksepäin.

Miten kaikki sitten sai alkunsa? Nimensä mukaisesti täyttömäki tai jätemäki koostuu rakennusjätteestä, poistomaasta ja betonista.

Täyttömäen kasaaminen aloitettiin vuonna 1976. Mäkeen kipattiin rakennustyömaiden jättömaata oikein urakalla ja 90-luvun puoleenväliin mennessä sinne oli kipattu noin 8 miljoonaa kuutiometriä edellä mainittuja jätejakeita. Mäki kohoaa lähes 90 metriä merenpinnasta, ollen näin Helsingin kaupungin korkein maamerkki. Tuolloin täytössä mukana olleiden kuorma-autoilijoiden kertomusten mukaan oli ollut aika haastava tehtävä, ainakin talviaikaan.

Moni ei tätä tiedä tai muista, mutta 80-luvulla mäessä oli hiihtohissi. Kahvilakin sieltä tuolloin löytyi. Sittemmin nuo toiminnot jouduttiin lopettamaan kannattamattomina. Ilmeisesti kaupungin panostuksella toimintaa olisi voitu jatkaa, mutta syystä tai toisesta näin ei tehty.

Nykyisin paikka on erittäin suosittu harjoittelualue. Itse aloitin käymään siellä muutama vuosi sitten, kun treenailin Tough Viking -kisoihin. Kerrassaan erinomainen treenipaikka ja sen ovat huomanneet monet muutkin porrastreenin ystävät. Alueen kehittämiselle olisi siis tilausta.

Mäellä harrastetaan myös alamäkipyöräilyä ja onpa siellä nähty varjoliitoharrastajiakin. Honkasuon ja Malminkartanon alueen kokonaisuuden kannalta olisi aika saada vetovoimaa lisää tai edes pyrkiä säilyttämään alue nykyisenkaltaisena suosittuna harrasteympäristönä.

Olipa se syy mikä tahansa, mikä mäkeen vetää porukkaa, niin luulisi trendin kiinnostavan myös aluesuunnittelijoitamme. Viimeiset pari vuotta mäen vetovoima on vain kasvanut. Vuodenajasta riippumatta täyttömäen parkkialue on ääriään myöten täynnä autoja, myös arkipäivisin.

Malminkartanon täyttömäen parkkipaikka näyttää tältä arkipäivisin. (Kuva: Marko Ekqvist, toukokuussa 2016.)

Malminkartanon täyttömäen parkkipaikka toukokuussa 2016. Kuva: Marko Ekqvist.

Olisihan se siistiä, että paikalle rakennettaisiin tilat, joissa voisi säilyttää ja vaihtaa vaatteet. Kahvilallekin olisi jälleen tilausta. Luksusta tietenkin olisi, jos täyttömäellä olisi sauna- ja suihkutilat. Sauna se on, mikä vetää porukkaa ja luo vetovoimaa. Turistitkin paikan löytäisivät. Kahvilan (Café 426) ja saunan (Huippusauna)  sijainti tulisi ehdottomasti olla siellä mäen huipulla.

Kävijöitä varmaan riittäisi. Siinä vaiheessa Helsingin pisimpiin portaisiin kannattaisi jo asentaa valaistuskin.

Saunakulttuuri elää parhaillaan kasvun ja kukoistuksen aikaa Helsingin niemellä. Miksei täällä meillä Malminkartanossakin tehtäisi asian eteen jotain?

Viimeisimpien tietojeni mukaan alueelle ei ole suunnitteilla mitään edellä mainittuja toimintoja. Ei ainakaan tämän valtuustokauden aikana.

Ota kantaa ja kerro oma mielipiteesi osallistumalla kyselyyni. Vastausaika päättyy 10.7.2016 mennessä.

Tietoja ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, tekoälytutkija. Työmaahuolto Oy Ab hallituksen puheenjohtaja. Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-esteratakilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa.
Kategoria(t): Helsinki, jätemäki, Malminkartano, täyttömäki Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.