Euroopan parlamentin tuleva viikko 09.-15.10.2023

Euroopan parlamentin tuleva viikko 09.-15.10.2023

Valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokoukset, Bryssel

Strategic Technologies for Europe -foorumi (STEP)

Teollisuus- ja budjettivaliokunnat äänestävät Euroopan strategisia teknologioita koskevan foorumin perustamisesta, joka on suunniteltu tukemaan EU:n hankkeita kriittisten ja nousevien strategisten teknologioiden, kuten tekoälyn, robotiikan, uusiutuvan energian ja lääketieteellisten teknologioiden, kehittämisessä. Ehdotuksen mukaan STEP voisi mobilisoida jopa 160 miljardia euroa uusia investointeja. Osana EU:n pitkän aikavälin talousarvion tarkistusta parlamentin jäsenet ehdottavat 3 miljardin euron lisäystä (maanantai).

Euro 7/auto päästöt

Ympäristö-, kansanterveys- ja elintarviketurvallisuusvaliokunta ottaa kantaa henkilöautojen, pakettiautojen, kuorma-autojen ja linja-autojen päästöjä koskeviin ns. Euro 7 -standardeihin. Ehdotuksen tavoitteena on parantaa ilmanlaatua painottaen erityisesti kaupunkialueita vähentämällä tieliikenteen ilman epäpuhtauspäästöjä (torstai).

Tuotevastuu digitaaliaikana

Oikeudelliset ja sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnat ottavat kantaa EU:n lähes 40 vuotta vanhan tuotevastuudirektiivin päivitykseen. Ehdotuksen tavoitteena on nostaa EU:n tuotevastuujärjestelmä digitaaliaikaan ja suojella kuluttajia tehokkaammin, myös viallisten tuotteiden aiheuttamilta henkisiltä haitoilta ja tietojen korruptiolta sisällyttämällä ohjelmistot ja tekoäly ensimmäistä kertaa sääntöihin (maanantai).

2023 Saharov-palkinto: finalistit

Euroopan parlamentin jäsenet valitsevat ulkoasiain- ja kehitysvaliokunnan sekä ihmisoikeuksien alivaliokunnan yhteisessä salaisessa äänestyksessä kolme finalistia tämän vuoden Saharov-ajatuksenvapauspalkinnolle. Voittajan valitsee parlamentin puheenjohtajakokous 19. lokakuuta (torstaina).

Täysistunnon valmistelut

Poliittiset ryhmät valmistautuvat 16.–19. lokakuuta pidettävään täysistuntoon, jossa parlamentin jäsenet keskustelevat ja äänestävät
– Ukrainan välineen perustamisesta maan elpymisen, jälleenrakennuksen ja modernisoinnin tukemiseksi,
– vuoden 2024 EU:n talousarviosta,
– komission vuoden 2024 työohjelmasta,
– kalastuksen valvontasäännöt laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen vähentämiseksi sekä
– eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ”Turkikseton Eurooppa”.
– Mepit keskustelevat myös prioriteeteistaan 26.-27. lokakuuta kokoontuvalle Eurooppa-neuvostolle ja äänestävät päätöslauselmasta Serbian ja Kosovon suhteista viimeaikaisten tappavien yhteenottojen jälkeen.

Istuntoa edeltävä lehdistötilaisuus

EP:n lehdistöpalvelu pitää tiedotustilaisuuden eduskunnan poliittisten ryhmien edustajien kanssa perjantaina klo 11.00 (Anna Politkovskaja-huone, lehdistökeskus, Bryssel).

Presidentin päiväkirja

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola on maanantaina Birgussa Maltalla, jossa hän pitää kaksi tapaamista opiskelijoiden kanssa, yhden De La Salle Collegessa ja toisen St Edward’s Collegessa. Tiistaina hän esittelee Brysselissä kirjan ”Digital Empires: The Global Battle to Regulate Technology” kirjailija Anu Bradfordin kanssa.
Euroopan parlamentin tuleva viikko 09.-15.10.2023

Tietoja Marko "The Rock" Ekqvist

Energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, tohtorikoulutettava, tekoälytutkija. Poliittinen neuvonantaja Euroopan parlamentti ECR. / Policy Advisor EP/ECR. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaoston jäsen (2021- ). Helsingin kaupungin asunnot (HEKA) -hallituksen varajäsen. Asukkaiden valitsema (2022- ). PerusÄijät ry, sihteeri (2022 - ). Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #fitoverfifty #nogainwithoutpain #toughviking #marko2025
Kategoria(t): Euroopan parlamentin tuleva viikko Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.